Ett ståtligt bröllopISBN:
978-91-86103-17-0

Cirkapris:
270:-

Mått:
210 x 240 mm

Omfång:
160 sidor

Band:
Hårda pärmar sidor

Utkommen:
2010-11-19

Författare:
Ing-Marie Tellström


Innehåll:

Ett ståtligt bröllop
– en rik gotländsk tradition

Storslagna bondbröllop har firats i hela vårt land. Det ena landskapet har överträffat det andra med ståtliga ceremonier, burleska seder, granna kläder och osannolika utstyrslar. Bröllopen var högtidliga, med sirliga tal och processioner till fiolmusik, men också fulla av helt galna upptåg och busstreck, musik och dans, mängder av mat och dryck. En storartad fest över flera dagar, en tillställning som engagerade hela bygden.

Nu hotar den traditionen att försvinna. Efter en generation med samboförhållanden falnar minnet av hur ett riktigt storbröllop går till. I stället tar man till sig det lättillgängliga – utländska filmer och tv. Följden kan bli att nya seder tar över och detta rika gotländska kulturarv försvinner och faller i glömska.

Ing-Marie Tellström har vuxit upp med alla de traditioner som på Gotlands landsbygd fallit sig helt naturliga ända fram till i våra dagar. Hon har arrangerat bröllop och andra kalas i gotländsk landsbygdstradition under de senaste tio åren vid Bottarve museigård i Vamlingbo.

Med sin bok – Ett ståtligt bröllop – visar Ing-Marie att våra egna traditioner är lika rika, högtidliga och spännande som de från Hollywood, och faktiskt mer ändå!

 

Smakprov:

Innehåll

Sidorna 14-15

Sidorna 26-27

Sidorna 76-77

Sidorna 92-93

Sidorna 156-157

 

Länkar:

Om boken och Ing-Marie:

Bondbröllopens traditioner i ny bok Intervju med Ing-Marie Tellström i Radio Gotland.

"Såg brud" redan som sjuåring Intervju med Ing-Marie Tellström i Gotlands Allehanda.

Besök även:

Ett ståtligt bröllop

Bottarve

Storsudret

Direktlänk till denna bok:

www.bokprojektet.se/
gotlandicaforlag/titlar/?id=92

Köp boken direkt från
förlaget genom Wessmans Musikförlag: